KULTUR & FRITID

löafesten - då börjar sommaren i Löa

Kom och dansa loss på den återkommande årliga Löafesten. Stor dansbana under tak, coverband, dj. Mat och dryck, öltält med 18-årsgräns.

Löafesten har mångåriga traditioner bakom sig. Redan 1928 arrangerades den första Löafesten och då liksom nu lockas besökare från både när och fjärran. Arrangörer är Löafestkommitté som är en del av Löa Bygdegårdsförening.

 

båtkarnevalen - fantasi, barnasinne och stadiga sjöben!

Årligen, i slutet av juli, är det båtkarneval i Löa. Längst med storån, som rinner genom byn, tar sig allehanda flytande ekipage fram, utsmyckade i enlighet med det tema som gäller för året. Genom åren har variationen på teman varit stor; Flower power, Sagor och sägner, Sport, Skogen m.fl. Fantasin och barnasinnet får fritt spelrum  hos deltagarna och resultaten är många gånger både helt galna som genialiska roliga.

Ekipagen tar sig sedan runt till olika stationer där problemlösning och frågor väntar. Vinnare koras både för bästa utsmyckning och för att ha svarat mest rätt på frågorna. 

Det är Löa kultursällskap som anordnar båtkarnevalen.

midsommar i löa

Det är svårt att tänka sig något mer ”midsomrigt” än ett soligt Löa med sin bygdegård utsmyckad med björkris och blommor och midsommarstång! Och om det inte är riktigt så midsomrigt väder så går det bra att fira under taket över dansbanan. 

Midsommarfirandet är också ett roligt tillfälle för traktens lokala förmågor att visa upp sina färdigheter, alltifrån nyckelharpa och saxofon till discodans, rapping och sing&song.

Lucia i Löa Hytta

Traditionellt Luciafirande i Löa hytta. Kom och mys i den gamla hyttan och hör de vackra sångerna. Det bjuds på glögg och pepparkaka.

Hyttans Hemligheter

Här i Löa hytta producerades en del av det järn som bidrog till Sveriges stormaktstid under 1600-1700-talet. Långt innan mobiler och appar styrde våra liv var kunskapen om den samverkande kraften mellan vatten, eld, luft, berg och skog avgörande för vår överlevnad och växande välstånd.

Nu har det kommit nytt liv i hyttan! Under några sommarveckor förvandlas hyttområdet till en scen för en hisnande teatervandring. Förra sommaren kunde du bland andra möta den pratglade luffaren och den sotige smeden under den ca 60 minuters långa föreställningen. Och så fanns där ju en och annan överraskning förstås… I år blir det nya överraskningar och hemligheter! Missa inte det! Läs mer på www.hyttanshemligheter.se

Valborgsfirande

Traditionellt firar vi Valborg vid Lillåns strand alldeles bredvid hyttan. En stor majbrasa i vacker Bergslagsmiljö med vårtal och kör. Korv och fika säljs. Arrangör är Löa Bygdegårdsförening.

Lyskväll - att med ljus hälsa hösten välkommen

Tänd fyrbåkar, eldkorgar, marschaller och lyktor på bryggor, stränder och på flytetyg längs Norrsjön, Storån och Sörsjön. Ta sen en tur på vattnet. Bjud gärna med dem som ingen båt har – eller följ promenadstigen längs ån och se alla ljusen glimma. Magiskt!!

Löa Kultursällskap anordnar lyskvällen.