Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

ATT LEVA I LÖA

Löa är på många sätt en typisk gammal bergsmansby där den gamla väl bevarade hyttan fortfarande intar en central roll i byns liv och gemenskap. Här kan man strosa runt fritt eller gå en guidad tur.

Förutom hyttan finns Bygdegården, Skolan, Kvarnen och Sågen som tillsammans med de timrade bergs-mansgårdarna och charmiga röda stugorna ger Löa dess alldeles speciella atmosfär och karaktär.

Idag bor det ca 350 människor i Östra och Västra Löa med en medelålder på strax under 40 år. Många är inflyttade, inte bara från andra delar av Sverige, utan också från länder som t ex Norge, Tyskland, Österrike, USA och Australien.

Här finns ett 40-tal jord- och skogsbruk, egen friskola och ca 30 småföretag med mycket varierande verksamheter. 

Löa har också ett mycket rikt föreningsliv som bl a visar sig i det flitiga utnyttjandet av Bygdegården”Lokalen” , samt i diverse evenemang som väcker intresse långt utanför byns gränser (Löa-fest, utomhusteater, båtorientering, midsommarfirande, pubaftnar mm). 

Löa Sportklubb har 2023 byggt en multiarena som kallas för Anders Arena uppkallad för att hylla vår mycket driftiga Anders Eriksson som gjort denna hall och mycket mer möjligt. I denna hall spelas mycket padel, volleyboll är möjligt samt där finns klätterväggar 3 & 6meter

Allt detta bidrar till att göra denna vackra och traditionsrika bergslagsby till en i högsta grad levande och intressant plats att bo på.